Page 1 of 1 1
Topic Options
#444959 - 09/13/06 12:52 AM Problems w/a b16 head b18 block into a 00 si
everblink961 Offline
Newbie


Registered: 09/13/06
Posts: 14
Loc: IN
so as far as i know i hooked everything up right the car starts kinda rough and then if i go to give it gas it dies out. i dont know what im a missing if any thing for the car to run i thought i would just be able to use all the si stuff if im wrong please please tell me
thanks

Top
Visit Sponsors! Help CSi !
#444960 - 09/13/06 12:22 PM Re: Problems w/a b16 head b18 block into a 00 si
another member Offline
Jr Member


Registered: 12/18/05
Posts: 654
Loc: Columbia SC
is the timing set right?
_________________________
The point of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his and not to determine who is right, but who is left


Top
#444961 - 09/13/06 12:37 PM Re: Problems w/a b16 head b18 block into a 00 si
Slurp56 Moderator Offline
Post Master Sr


Registered: 05/28/00
Posts: 8935
Loc: S21
Are the plugs for your MAP and TPS sensors reversed? They are both the same shape/size and are interchangeable.
Top
#444962 - 09/13/06 01:08 PM Re: Problems w/a b16 head b18 block into a 00 si
everblink961 Offline
Newbie


Registered: 09/13/06
Posts: 14
Loc: IN
let me check that im not sure
Top
#444963 - 09/13/06 01:13 PM Re: Problems w/a b16 head b18 block into a 00 si
everblink961 Offline
Newbie


Registered: 09/13/06
Posts: 14
Loc: IN
no its wont start either way
Top
#444964 - 09/13/06 01:14 PM Re: Problems w/a b16 head b18 block into a 00 si
everblink961 Offline
Newbie


Registered: 09/13/06
Posts: 14
Loc: IN
it wouldnt be the ecu would it cause im waiting for a ob1 ecu
Top
#444965 - 09/13/06 01:44 PM Re: Problems w/a b16 head b18 block into a 00 si
Slurp56 Moderator Offline
Post Master Sr


Registered: 05/28/00
Posts: 8935
Loc: S21
Nope, the Si ECU should run it just fine. Even if you dont have the CKF sensor on the new motor, it should still run, just you'll have a CEL.

What year head, block, distributor, and ECU are you running?

Are you able to get the motor to idle, or does it run bad all the time?

Top
#444966 - 09/13/06 01:49 PM Re: Problems w/a b16 head b18 block into a 00 si
everblink961 Offline
Newbie


Registered: 09/13/06
Posts: 14
Loc: IN
00 head 92 block 00 dist. 00 ecu
and if i can get the car to start it will idle fine alittle high but still fine and what about the knock sensor though

Top
#444967 - 09/13/06 01:51 PM Re: Problems w/a b16 head b18 block into a 00 si
Slurp56 Moderator Offline
Post Master Sr


Registered: 05/28/00
Posts: 8935
Loc: S21
It will throw a CEL but it will still run just fine.

How's the timing look on the motor, you have a light?

Top
#444968 - 09/13/06 01:52 PM Re: Problems w/a b16 head b18 block into a 00 si
everblink961 Offline
Newbie


Registered: 09/13/06
Posts: 14
Loc: IN
yea and it looks fine
Top
#444969 - 09/13/06 01:53 PM Re: Problems w/a b16 head b18 block into a 00 si
everblink961 Offline
Newbie


Registered: 09/13/06
Posts: 14
Loc: IN
is there anything that i might still need
Top
#444970 - 09/13/06 02:01 PM Re: Problems w/a b16 head b18 block into a 00 si
Slurp56 Moderator Offline
Post Master Sr


Registered: 05/28/00
Posts: 8935
Loc: S21
Kind of weird deal, What CEL's is it throwing now?

There aren't a whole lot of reasons why the motor would stall only when loaded, usally air starved/restricted or the MAP and TPS plugs are reversed as I suggested above.

The next steps I would take would be to verify the firing order is correct, check the ignition components, and for good measure I'd compression/leak test it.

Top
#444971 - 09/13/06 02:04 PM Re: Problems w/a b16 head b18 block into a 00 si
everblink961 Offline
Newbie


Registered: 09/13/06
Posts: 14
Loc: IN
alright its seems like its not getting air, and i have an aebs intake should i just switch it back to my stock one
Top
#444972 - 09/13/06 02:06 PM Re: Problems w/a b16 head b18 block into a 00 si
Slurp56 Moderator Offline
Post Master Sr


Registered: 05/28/00
Posts: 8935
Loc: S21
Quote:

is there anything that i might still need




That's kind of hard to answer without the car being physically here. Short Answer, It needs all the same pieces that the B16 did.

Top
#444973 - 09/13/06 02:10 PM Re: Problems w/a b16 head b18 block into a 00 si
Slurp56 Moderator Offline
Post Master Sr


Registered: 05/28/00
Posts: 8935
Loc: S21
Quote:

alright its seems like its not getting air, and i have an aebs intake should i just switch it back to my stock one




Ok, we might be onto something here...

Where is your MAP sensor located? Is it on the stock Throttle Body location?

Pull the throttlebody off of the intake manifold and compare the AEBS manifold to the stock one. Are all the same ports/passages in the manifolds?

I'm thinking that maybe the MAP sensor isnt seeing manifold pressure. Though, I've never had my hands on an AEBS manifold either.

Top
#444974 - 09/13/06 02:38 PM Re: Problems w/a b16 head b18 block into a 00 si
everblink961 Offline
Newbie


Registered: 09/13/06
Posts: 14
Loc: IN
ok hold on let me check
Top
#444975 - 09/13/06 03:38 PM Re: Problems w/a b16 head b18 block into a 00 si
everblink961 Offline
Newbie


Registered: 09/13/06
Posts: 14
Loc: IN
ok well they are both the same
Top
#444976 - 09/13/06 08:21 PM Re: Problems w/a b16 head b18 block into a 00 si
everblink961 Offline
Newbie


Registered: 09/13/06
Posts: 14
Loc: IN
ok well now it starts and will idle fine if i hold the gas down i cant get it to idle on its own now any suggestions
Top
#444977 - 09/13/06 09:52 PM Re: Problems w/a b16 head b18 block into a 00 si
Slurp56 Moderator Offline
Post Master Sr


Registered: 05/28/00
Posts: 8935
Loc: S21
Sorry man, without having the car nearby, I am fresh out of ideas.

Is it throwing any CEL's? If so, which ones?

Top
#444978 - 09/14/06 11:28 PM Re: Problems w/a b16 head b18 block into a 00 si
everblink961 Offline
Newbie


Registered: 09/13/06
Posts: 14
Loc: IN
haha it was just my throttle cable thanks for the help
Top
#8600314 - 03/24/16 08:54 PM Re: Problems w/a b16 head b18 block into a 00 si [Re: everblink961]
RG2LEM1 Offline
Jr Poster


Registered: 03/15/16
Posts: 96
Faulty oxygen sensor? Oops, just read it was the throttle cable...

Edited by RG2LEM1 (03/24/16 11:57 PM)

Top
Page 1 of 1 1


Moderator:  Slurp56 
Hop to:
Shout Box

CSi Sponsors

DallasColo
Dallas Colocation
Brake Kits
StopTech.Sale BBK Clearance
Brake Kits
Brake Kits
EBC Brake Kits
EBC Brake Kits
BuyBrakes
Brake Kits-Pads & Rotors Sets
StopTech
StopTech
StopTech NZ
StopTech
DeadWood Knives
Knives, Home & Hunting
Samys Camera
GoPros, Cameras, Gear
TireRack
Tires/Wheels/Suspension
1-800-Flowers
Flowers & Gift Baskets
WeatherTech Coupons
Coupon Code "take10"
Porsche Brakes
Porsche Brake Upgrades
Artisan Soap Lab
Handcrafted Bodycare
Advertisement

| Drilled Slotted Brake Kits Cheap | EBC Brake Kits | Performance Brake Kits | Porsche Brake Kits-Big Brake Kits | WeatherTech Mats -Coupon Code weathertech10